Besök en arkeologisk utgrävning, kolla in vad som hittas vid den medeltida borgruinen i Biskopstuna i Österåker och hör mer om 9000 år gamla fynd och DNA i Linköping. Under Arkeologidagen anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, här följer ett axplock.
Östergötland
Arkeologi i Östergötland – tre miniföreläsningar och en kort promenad
Årets nummer av Arkeologi i Östergötland innehåller många spännande artiklar. Kom och träffa några av författarna i Folkparksteatern i Gamla Linköping. Där berättar de bland annat om 9000 år gamla fynd, en flyttande hällristning och DNA som avslöjar en familj för tusen år sedan i Skänninge.
Plats: Folkparksteatern, Gamla Linköping
Tid: kl. 14:00-15:30
Mer information hittar du på Östergötlands museum
eller i nytt nummer: Arkeologi i Östergötland 2021
Arrangörer: Östergötlands museum, Arkeologerna SHM, Stiftelsen Kulturmiljövård och Gamla Linköping
En stad reser sig ur förfallet – vandring i 1700-talets Linköping
En stad reser sig ur förfallet – om byggboomen i 1700-talets Linköping.
På 1790-talet fick den unge handelsbokhållaren Frisk en idé. Han lyckades köpa tillbaka två tomter på Hunnebergsgatan, som hans familj tidigare ägt. 1795 lät han uppföra de ännu bevarade husen på Hunnebergsgatan 30, idag mera känd som Onkel Adamsgården. Bostadshuset var modernt för sin tid, med en lägenhet om tre rum och kök i varje våningsplan. Var Johan Peter Frisk unik för sin tid, eller var det tvärtom ett tecken i tiden?
1700-talet är en spännande period i Linköpings och Sveriges historia, en period av långsam återhämtning efter krig, pest och hungersnöd i början av seklet, och före de stora omvandlingarna genom industrialiseringen från 1800-talets mitt. Under 1700-talet växte befolkningen i landet och alltfler flyttade till städerna. En ny typ av trähus började byggas i Linköping, med plats för flera familjer. Nu byggdes den trästad som till stora delar revs under efterkrigstidens rekordår. Eller i bästa fall flyttades till Gamla Linköping.
Med start i gårdarna vid Hunnebergsgatan 5-9 vandrar vi på spaning efter bevarade och flyttade hus, i spåren av Linköpings första byggboom.
Plats: Hunnebergsgatan 5
Tider: kl 13.00 Vandring Hunnebergsgatan, start Hunnebergsgatan 5.
kl. 15.00 Vandring Ågatan och Stångebro, start Hunnebergsgatan 5.
Begränsat antal deltagare – obligatorisk föranmälan till goran.tagesson@hist.uu.se
Läs mer om tidigare projektet Hus och människor
Puffbild, foto: Markus Andersson