I närheten av Norra Möinges medeltida bytomt utanför Landskrona har vi under våren hittat en ansenlig samling mynt från olika tidsperioder och platser. Det äldsta myntet är präglat i Lund under 1000-talet.
När vi gräver i närheten av medeltida bytomter, som vi gjort här i Asmundtorp under våren, är det inte helt ovanligt att det dyker upp ett och annat mynt i matjorden när vi metalldetekterar. Oftast handlar det om enstaka mynt som av olika anledningar hamnat i marken. Mer sällan hittas stora samlingar, deponeringar, som medvetet placerats på en specifik plats. Men det händer naturligtvis också emellanåt. Många minns nog den unge pojken som tillsammans med sin farfar gick ut på de skånska åkrarna utanför Nöbbelöv 2008 och snubblade över en myntskatt med omkring 7 500 silvermynt från slutet av 1200-talet. Vi den efterföljande arkeologiska insatsen togs ytterligare nästan 1 500 mynt upp ur marken.
Vi har inte haft turen att ramla över en skatt av sådant slag här ute men vi har ändå fått ihop en ansenlig samling mynt från olika tidsperioder och platser. Det äldsta myntet är präglat i Lund under 1000-talet medan det yngsta är en italiensk euro från 2002. Det säger onekligen något om kontinuiteten på platsen. Mynten kommer i huvudsak från Sverige men också från Danmark och Tyskland, med några undantag.
Ett speciellt fynd utgör det mynt som tillverkades i Lund någonstans mellan åren 1050 och 1070 under den danske kungen Svend Estridsen (född cirka 1020, död 1076). Estridsens mor, Estrid Svensdotter av Danmark, var dotter till kung Sven Tveskägg och den person som den Estridska ätten senare kom att uppkallas efter. Sven Estridsen fick en hel drös med barn varav hela fem söner senare blev kungar av Danmark. Myntets prägling är, efter alla dessa år, fortfarande mycket tydlig. På ena sidan syns en kristusfigur/kungen, på andra sidan kors och halvmånar. Myntet är klippt vilket illustrerar den bytes- och viktbaserade ekonomi som vi hade här i Skandinavien under denna tid, till skillnad från i exempelvis mellanöstern där mynt hade ett fast värde. Precis så som mynten har idag. Silvervärdet var alltså avgörande vid betalning och mynt klipptes för att uppnå rätt silvermängd.
Mynten vittnar om handel på regional nivå men även ett internationellt perspektiv framträder när mynt från andra länder dyker upp. Eftersom mynt har en lång och detaljerad historia kan de berätta om handel från den tidiga medeltiden till modern tid. Ett sådant internationellt exempel utgör ett engelskt 1300-talsmynt präglat under kung Edward III av England (1312–1377), en av de engelska kungar som suttit längst på tronen – hela femtio år. Vilka sträckor och genom hur många händer måste inte detta mynt ha passerat för att till slut landa här i Asmundtorp? Det är minst sagt spännande att fundera över!
Ett annat fynd värt att nämna är en tysk 1/96 Thaler (värd ca 3 penningar) från 1676. Om andra mynt från 1600-talet har vi berättat i ett tidigare blogginlägg. Kika gärna på det om ni inte redan gjort det!