2024

Arkeologisk och historisk undersökning samt arkeologisk förundersökning
Södermanlands län, Nyköpings kommun, Nyköpings socken, fastighet Arnö 4:1, fornlämning L1984:7211
Marcus Asserstam och Alf Ericsson

En arkeologisk undersökning har utförts under våren år 2022 vid Arnö, Nyköpings kommun. Det arkeologiska materialet, som är tämligen omfattande, har kompletterats med skriftliga källor. Det är en fyllig och mångfacetterad bild som framträder av det undersökta torpet, vars namn var Stentorp, och de människor som levde där.

Stentorp tillkom omkring år 1680. Under hela sin existens var torpet underlydande till säteriet Arnö. Torpet bestod av en enkelstuga (bostad), en ladugårdsbyggnad med en fähus- och en bostadsdel, en jordkällare samt en ekonomibyggnad (bod). Förutom åkerbruk och boskapsskötsel har torparna också bedrivit en specialiserad produktion i form av linframställning. Denna process kan beläggas såväl genom det arkeologiska som det historiska materialet. Torpet har varit ett familjejordbruk. Vid sin sida har torparen haft en hustru och deras gemensamma barn. Med början under tidigt 1800-tal har familjen varit förstärkt med tjänstefolk (pigor och drängar). På torpet har det också bott inhyseshjon (personer som inte var fullt arbetsföra). Vissa av dem har bott i ladugårdsbyggnadens bostadsdel.

Den sista brukarfamiljen lämnar Stentorp år 1916. Därefter bor några arbetarfamiljer där innan torpet slutligen överges år 1930.