På Ribby arbetar vi som bekant med mycket olika typer av gropar. Den senaste är det ni kan se i bakgrunden på bilden nämligen toppen av en så kallad lågtemperaturugn som Mia Englund undersöker.
Den har bestått av en grund grop som täckts av en kupol byggd av små smala slanor och ett härligt tjockt täcke av lera. Kupolen har haft en låg öppning i ena delen och det har funnits en yta av kompakterad sand i botten av gropen. Efter att kupolen har rests har man eldat i gropen och kupolen har då fått en hård yta av bränd lera medan slanorna bränts av.
Då ugnen värmts upp, antingen genom att värma stenar och lägga in i ugnen eller genom att elda inne i ugnskammaren har man kunnat tillaga mat av olika slag. I en ugn av denna typ har man även alternativt kunnat rostat säd eller rökt kött. Efter att ugnen slutat användas har ugnskupolen relativt snabbt kollapsat och format det rödorange täcke ni ser i toppen av anläggningen.
Mia håller upp ett fynd av bränd flinta som påträffades i toppen av ugnen, eventuellt en bit som har slagits till för att skära till matvaror i samband med matlagning. vi återkommer med fler bilder från ugnens undersökning senare.