Den senaste veckan har vi undersökt partier av ett stenhus rakt framför Kalmar slott och träbebyggelse omedelbart väster om Klostergatan. Bland fynden finns en vacker kam i älghorn och en bit av en kakelugn med ett motiv av en modemedveten man – i puffbyxor.
Stenhuset låg längs med den numera försvunna gatan ner mot slottet. Troligen har vi nu dokumenterat den västra och östra långsidan. Husets bredd har varit cirka åtta meter medan vi inte vet hur långt det har varit. De gedigna murarna var uppbyggda av grovt tillhuggna stenar, som sammanfogats med kalkbruk. Murtjockleken, cirka en meter, tyder på att det har stått ett stenhus här som var åtminstone två våningar. På insidan satt den vita putsen fortfarande kvar och rummet hade ett vällagt kullerstensgolv. Detta hade två ränndalar.
Precis som hos flera byggnader kunde vi se två faser i huset. Ett medeltida skede som upphörde i och med Kalmarkriget 1611 och ett yngre skede som tog slut i mitten av 1600-talet. Det undersökta rummet har sannolikt funnits i ett bostadshus, vilket fyndet av en kakelplatta ger en vink om.
En helt annan typ av bebyggelse har undersökts ett 70-tal meter västerut. På tomten låg en cirka fem meter bred byggnadslänga uppförd på en så kallad syllstensgrund. Här har man lagt enkla rader med större stenar, utan sammanfogning av kalkbruk. Stockväggarna har därefter placerats på grunden och rummet får ett trägolv. Vi kunde dokumentera fyra byggnadsskeden från 1200–1600-talen. Även denna bebyggelse hade drabbats av två förödande bränder, men dessa har skett redan under medeltiden. Det undersökta rummet har troligen tillhört ett bostadshus. En vacker kam i älghorn påträffades i området för bebyggelsen. Kamtypen användes under 1100–1200-talet.