Den arkeologiska undersökningen i Skälby i Västerås fortsätter att bjuda på oväntade fynd. Ett kortsvärd eller stridskniv som dateras till 700–900-talet e Kr hittades nyligen i en brunn. 
– Det unika är att det vackra snidade handtaget i trä är så välbevarat, säger Louise Evanni, projektledare på Arkeologerna.

Ett kortsvärd eller "scramasax" mot ljus bakgrund.
Kortsvärdet, eller ”scramasaxen” har troligen offrats i brunnen. Foto: Acta Konserveringscentrum AB
Handtaget till stridskniven eller kortsvärdet.
Det vackert dekorerade trähandtaget var mycket välbevarat. Kortsvärdet eller stridskniven dateras till 700–900-talet e Kr. Foto: Acta Konserveringscentrum AB

Kortsvärdet, en så kallad ”scramasax”, hittades på botten i en av brunnarna som arkeologerna gräver på det som en gång i tiden var en forntida boplats. Svärdet eller kniven är runt 40 centimeter långt och låg djupt ner i leran när den påträffades. Liknande kortsvärd har tidigare hittats i ryttargravar i Västmanland och användes troligen vid närstrider.

– Men det är ovanligt att hitta sådana här föremål i boplatssammanhang. De var en del av den personliga utrustningen, väldigt dyrbara föremål och har ofta ett fodral med upphängningsanordning. Vi kan även ha hittat en del av fodralet men det är lite för tidigt att säga än, säger Louise Evanni och tillägger:

– En teori är att svärdet offrats medvetet. Det känns mer troligt än att man tappar ett sådant här oerhört prestigefullt föremål i en brunn av misstag.

Kortsvärdet, som dateras till vendeltid/vikingatid och är mellan 1 100 och 1300 år gammalt, har ett vackert snidat handtag i trä. Att så gamla träföremål bevaras i gott skick hör inte till det vanliga.

– Det låg så pass djupt ner i brunnen i leran och det har varit helt vattendränkt så det har inte kommit in något syre som förstört träet, säger Louise Evanni.

Det är inte första gången som det dyker upp oväntade fynd på platsen. Det här är andra fyndet på kort tid som hittas just i en brunn. Som vi skrev om i förra blogginlägget Dekorerad kam från järnåldern hittad i brunn så har arkeologerna tidigare hittat en välbevarad dekorerad kam av älghorn, troligen från romersk järnålder cirka 0–200 e Kr.  Även den hittades på botten av en brunn.

Kortsvärdet tas fram ur leran under mikroskop
Kortsvärdet tas fram ur leran under mikroskop. Foto: Acta Konserveringscentrum AB
En arkeolog gräver fram ett svärd eller kniv ur lermassorna.
Svärdet eller kniven grävs fram. Foto: Arkeologerna
En dekorerad kam av älghorn.
En dekorerad kam av älghorn hittades i en annan brunn. Foto: Acta Konserveringscentrum AB