Danne Fagerlund, Upplandsmuseet har just hittat en fin bennål

Det går snabbt undan härute… vi betar av yta efter yta och börjar kanske få lite känsla för platsen. Kortfattat kan man säga att de lite oklara indikationer som man hade på de förundersökningar som gjordes på slutet av 1990-talet, nu har förvandlats till att vara högst sannolika. Vi har en medeltida gårdstomt där vi trodde att den skulle ligga och vikingatida lager där det borde vara vikingatida lager. Men det är mycket kvar. I slutet av undersökningen kommer jag att lägga ut en prydlig karta så att man kan se var allt ligger i världen.

Liten pilspets, kan troligen dateras till ungefär 900-1000 e. Kr.

Men det kommer påfallande mycket fynd för att vara en undersökning av den här sorten. Det är kanske inte helt oväntat med tanke på vilken plats vi är på, men roligt i alla fall. Dagens inlägg är en liten fyndkavalkad, jag får återkomma med information om konstruktioner och hus och annat intressant.

te dålig bild, men den föreställer en del av en vikingatida kam faktiskt
Keramik, är det ett litet platt kärl eller kanske ett lock? Upphittad i ett grophus.

Visning

En publik visning kommer att hållas. Tyvärr kan vi inte ha fler i fält eftersom vi är utspridda på flera mindre platser, vi har också säkerhetskrav på oss, så vi kan inte släppa in publik på alla områden. Men, på torsdag den 5 maj klockan 13.00 kommer vi att hålla en visning, samling på Groaplan. Varmt välkomna.

Jens Heimdahl tar prover i ett grophus för att hitta säd eller annat smått. Fredrik Thölin har grävt.

I nästa vecka kommer jag också att börja lägga in fynd i en monter på Gamla Uppsala museum, direkt från schakten i princip.Ströning, lite medeltida glans över undersökningen, det är ett klädesbeslag.