Veckans undersökning i Kalmar avslutades med en ganska välbevarad ugn från medeltid. Ugnen var uppbyggd av ett stenfundament med botten av kalksten och lera.
Det var möjligt att urskilja flera ombyggnader. Tyvärr var ugnen skadad i samband med ledningsdragningarna år 1952. Vi tog ett stort antal jordprover för analys och genom dessa kan vår paleoekolog Per Lagerås förhoppningsvis fastställa om ugnen använts för t ex brödbak eller allmän matlagning. Brända fröer kan också användas för mer exakta 14C-dateringar.
Arkeologerna grävde 2013 en imponerande ugn på Kalmar slott, på platsen för det tillbyggda köket på förborgen i väster. Ugnen var avsedd för brödbak och troligtvis hade man bakat rågbröd. Slottsugnen användes i mer storskalig verksamhet och var ombyggd flera gånger under perioden cirka 1150–1280. Läs mer i Kalmar slott – Bebyggelse och fynd från 1100–1800-talen.
Den nu undersökta ugnen i Kungsgatan kan vara något yngre, gissningsvis från perioden ca 1200–1300-talen och har troligen tillhört ett kök i en stadsgård.
En handkvarn eller mortel i kalksten påträffades bredvid ugnen. Det är möjligt att man har haft en stöt eller löpare för att krossa t ex sädeskorn, maltkorn eller kryddor. Det var vanligt att man inte malde mer åt gången än vad som dagligen förbrukades i hushållet.
Vi återkommer med en blogg med resultaten från analyserna av proverna.