Arkeologisk förundersökning
Östergötlands län, Östergötland, Mjölby kommun, Allhelgona socken, Vårfrukyrkan, fornlämning L2011:9978
Rikard Hedvall
I samband med att Folkungabygdens pastorat planerade att genomföra dräneringsarbeten vid Vårfrukyrkan i Skänninge beslutades om en utökad undersökning av den utbyggnad av kyrkan i norr som revs på 1700- eller 1800-talet. Den hade sedan medeltiden rymt sakristia, kapell och vapenhus. Anledningen till den utökade undersökningen var att lämningarna tenderade att fragmentiseras av alla grävda ledningsschakt. En undersökning av resterande yta av byggnaden tolkades kunna resultera i stor kunskap om byggnadsdelen men även kyrkan i stort. Församlingen, som beslutade att genomföra den utökade undersökningen utan krav från länsstyrelsen, bekostade undersökningen.
Förutom undersökningen av denna tillbyggnad, som visade sig var uppförd i två etapper, påträffades också en kalkstensmur till en förmodad 1100-talskyrka. Muren fortsatte in under den nuvarande tegelkyrkan. Muren tolkas ha ingått i en sakristia eller ett korsformigt kor. Upptäckten av att det har funnits en äldre kyrka innebär att dateringen av tegelkyrkan är mer osäker. Den omnämnda prästen i Vårfrukyrkan år 1300, har tidigare utgjort dateringsunderlag för tegelkyrkan, men kyrkan han verkade i kan istället ha varit den äldre kalkstenskyrkan
Ett fragment av ett tidigkristet gravmonument i kalksten påträffades också i kyrkogårdsjorden. Det, tillsammans med flera andra fragment som förvaras i kyrkan, indikerar att det redan på 1000-talet fanns en träkyrka på platsen.
Det innebär att inte mindre än tre kristna begravningsplatser och sannolikt också tre kyrkor var i bruk under 1000-talet i Skänninge. Någon motsvarighet till detta kyrkliga centra är inte känd för Östergötland i övrigt.