Keramikskärvor, buteljer från 1700-talet och kritpipor med riksvapnet – det är unika fynd från det förflutna som hittades i en igenfylld damm från 1770-talet i Frisens park på Djurgården. Arkeologerna har undersökt den vackra dammen som ska restaureras och återställas till hur den ursprungligen såg ut. Nu kan du läsa mer om resultatet i rapporten!

Dammens stenkant restaureras
Dammens stenkant restaureras. Foto: Arkeologerna, CC-BY.

Dammen finns med på en karta från 1777. Dammar var ornamentala och estetiska inslag i 1600-talets barockträdgårdar och kunde användas till fiskodling, vattenmagasin och fågeldamm. I engelska parker var vatten ett viktigt inslag. De skulle formmässigt efterlikna naturliga vattendrag, vilket man kan se på den slingrande formen som dammen i Frisen har.

Mellan 2022 och 2023 gjorde Arkeologerna en utredning av dammen, eftersom Kungl. Djurgårdens förvaltning (KDF) har påbörjat en restaurering av 1700-talsparken. Fokus har legat på att undersöka dammens konstruktion, vattentillförsel och utlopp samt att lokalisera och undersöka ett par gångvägar i dammens närhet. Dammen ska återställas till hur den såg ut för 300 år sedan och är en viktig del i parkens ursprungliga gestaltning, men kommer också att bidra till den biologiska mångfalden i parken.

Buteljer från 1700-talet hittade i dammen. Foto: Arkeologerna CC BY

I dammen hittades bland annat en stor mängd djurben som troligen är slakteriavfall, krukskärvor och buteljer som dateras till 1700-talet. Dessutom tillvaratogs flera kritpipshuvuden framför allt vid dess utlopp. Samtliga pipor är med största sannolikhet tillverkade i Stockholm. Piporna har två typer av dekor på huvudet: riksvapnet och musselmönster. De är sannolikt tillverkade i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

Läs mer i rapporten Trädgårdsarkeologi i Frisens park 2022 och 2023 (PDF)

Kritpipshuvud från 1700-talet med riksvapnet. Foto: Arkeologerna CC BY
Kritpipshuvud från 1700-talet med riksvapnet. Foto: Arkeologerna CC BY