Vad kan vrakundersökningar ha gemensamt med djurhållning. Jo, du läste rätt. Det visar sig att öronbrickor var det bästa hjälpmedlet av få en i nummerordning förtryckt bricka som är tålig, tydlig och kan beställas i olika färger.

Varje enskild vrakdel märks upp med en bricka. På brickan ska ett unikt nummer finnas som följer med igenom hela dokumentationsprocessen. I våra databaser är det sedan lätt att söka enskilda företeelser. Förutom en förtryckt nummerserie så fick varje båtvrak också en egen färg på brickan vilket gjorde det lätt att hantera vrakdelarna och hålla isär dem. Vi har ett gult, ett grönt och ett brandgult vrak hittills. Men vi har precis beställt en lila brickuppsättning för vrak fyra som hittades igår.

Öronbrickor säkerställer i vanliga fall husdjurs identitet, men de kan också ha helt andra användningsområden. Det visade sig att det var får-, get- och grisstorleken på öronbrickan som passade bäst för att märka våra vrakdelar. Bild: OS ID Stallmästaren.

När vi ringde för att beställa öronbrickorna i Lidköping så avslöjade vi vår begränsning i ämnet. När vi kommit överens om att öronbrickor för kor var för stora, så fastnade vi i ett resonemang kring att bara honor behövde beställas. För ett ögonblick fastnade våra tankar vid att kossor faktiskt är honor, men det var såklart ovidkommande. Tålmodigt fick vi förklarat för oss att öronbrickor kommer i både honor och hanar, för att knäppas ihop om båda sidor om djurörat. Vi behövde ju bara spika fast en bricka i varje bräda, inte trycka ihop dem, därmed var hanen med tillhörande tryckknapp onödig. Alltid lär man sig något nytt.

Varje bräda märks med en bricka med ett unikt nummer. Varje båtvrak fick en egen färg och vrak två var grön.