Vi har de senaste två veckorna undersökt gårdsbebyggelse mellan de medeltida Öningagatorna och Sandvikagatorna. Området ligger omedelbart söder om dagens Molinsgatan och Slottsvägen i Gamla stan i Kalmar.
Danska trupper började i början av maj 1611 under Kristian IV:s eget befäl belägra Kalmar och i slutet av månaden intogs staden. Flera av kalmarborna lyckades ta sin tillflykt till slottet, men deras tillvaro där blev svår med bland annat sjukdomar och svält. Den svenske kungen Karl IX kom till slottets undsättning den 11 juni och ett utfall mot de danska trupperna gjordes den 17 juli. Någon av dessa för kalmarborna så förskräckliga dagar kan husen vi undersökt ha bränts. Den svenske regentens undsättning av slottet och staden misslyckades emellertid. Den 3 augusti kapitulerade Kalmar slotts hövitsman Christian Somme och slottet föll i danska händer. Kapitulationen stämplades som högförräderi av Karl IX och Somme gick i dansk tjänst. Slottet kom åter i svenskt innehav 1613 och staden kunde börja byggas upp igen.
Vi har i blogginlägget Dramatiska fynd från källare berättat om andra spår av Kalmarkriget vid Slottsvägen. I blogginlägget Ölänningar i Kalmar berättade vi om Öningagatan. Du kan också läsa mer om Kalmarkriget här på vår hemsida ”Slotten vid Kalmarsund”.
Flera intressanta fynd har gjorts under veckan som berättar om Kalmarbornas vardag i början av 1600-talet.