Spår av en över tusen år gammal förhistorisk gård undersöktes i Täby i Uppland 2020. Pilspetsar, vridkvarnar, amulettringar och en silverskatt var några av fynden som dolde sig i jorden. Under 2022 undersöks flera nyupptäckta gravar och husgrunder ett stenkast från den vikingatida boplatsen.
Efter att det arkeologiska fältarbetet avslutats för boplatsen i Viggbyholm 2020 har ett arbete tillkommit med att undersöka tidigare okända delar av fornlämningsområdet. Då en ny cykelbana skulle anläggas längs med Skördevägen hösten 2021 undersöktes tre gravar från yngre järnåldern. Efter ett vinteruppehåll har undersökningar av den mark som legat under den gamla vägbanan påbörjats. Det visade sig att man vid vägbygget för cirka hundra år sedan lagt ett tunt bärlager av grus ovanpå flera bevarade gravar och husgrunder, om än något skadade i ytan.
Resultaten av de båda undersökningarna kommer att bearbetas och publiceras tillsammans.
En vikingatida gård
Under hösten 2019 förundersökte Arkeologerna platsen som fram tills nyligen använts av Täby kommun som virkesupplag och att dumpa snö på under vintern. Ganska omedelbart framträdde spåren efter en förhistorisk gård som tack vare kol-14-dateringar kan härledas till övergången mellan folkvandringstid/vendeltid cirka 400–550 e Kr. Gården fortlever fram till vikingatid när den därefter verkar ha övergetts eller flyttats till en annan plats. Spåren efter den tidigare bebyggelsen är många, vi påträffade stolphål, stenkonstruktioner och inte minst ett spännande fyndmaterial med bland annat pilspetsar, vridkvarnar och amulettringar.
Under sommaren och hösten 2020 fortsatte undersökningarna av den förhistoriska gårdsmiljön i Viggbyholm. Av flera skäl tror vi att gården hette Vikby och att den var en föregångare till en gård med samma namn som omnämndes i skrift redan under medeltiden. Den historiska utvecklingen leder så småningom fram till att markerna senare tillhör Viggbyholms säteri.
Undersökningen har gett ny kunskap om hur Täbytraktens gårdar kan ha sett ut under yngre järnålder och framför allt vikingatid.
En välbevarad gård
De speciella grundförutsättningarna för just den här undersökningen var flera;
- Ett välavgränsat gårdstun undersöks i sin helhet
- Goda bevaringsförhållanden – inga störande spår av sentida bebyggelse
- Ett kustnära gårdsläge vid en havsvik under yngre järnåldern (landhöjningen beaktas)
- Omgivningar i förändring – naturtopografiskt och maktpolitiskt
Undersökningen gjordes i samarbete med Uppdrag Arkeologi men Arkeologerna har huvudansvaret för undersökningen och avrapporteringen.
Ladda ner och läs broschyren om Viggbyholm och utgrävningen (PDF)
Täby hembygdsförening
Hembygdsföreningen har följt utgrävningen i fält och rapporterar om det i sin tidskrift Fornminnesnytt. Den kan du läsa direkt på nätet här.